Sevgili Hobilendik ziyaretçileri, bu yazımızda tanıtacağımız Elişi Bloğunun sahibi Nur hanım. Nur Hanım, bize kendi yaptığı “Ahşap Boyamadan Posta Kutusu“nun resmini ve yapılışını email ile gönderdi. 20 adımda anlattığı bu faydalı yazısının devamını mutlaka okuyunuz. Ayrıca siz de Nur Hanım’ ın bloğunu ziyaret etmek isterseniz blog adresi: http://goznurumuz.blogspot.com
İşte size Nur Hanım’ın kendi anlatımıyla bloğunun içeriği…
“MAHARETLİ ELLERDE ŞEKİLLENEN GÜZELLİKLER. ÇEYİZ, ÇEYİZ, ÇEYİZLERİMİZ… HERGÜN DEGİŞEN MODELLER YENİLENEN ÖRNEKLER ANANELERİMİZİ YAŞATTIKÇA YAŞAYAN ÇEYİZLER… GELİNLERİN GÖZNURU, BİR SANDIK DOLUSU GURURU VE İŞTE O SANDIKTAN GÜZELLİKLER…” DİYE BAŞLADIM BLOGUMA SADECE KISA BİR ZAMAN OLDU BU DÜNYAYA GİRELİ VE BENDE KENDİME BİR YER EDİNMEYE ÇALIŞIYORUM… BLOGUMDA SADECE DANTEL MODEL VE ÖRNEKLERİ DEGİL AHŞAP, KUMAŞ VE POLYESTER BOYAMALAR KURDELA NAKIŞLARIDA BULUNMAKTADIR…
Sadece 2 saat gibi kısacık bir vaktinizi ayırıp siz de, böyle bir posta kutusuna sahip olabilirsiniz. İşte tüm aşamalarıyla posta kutusunun nerden nereye dedirten halleri iyi seyirler. Madde madde yazdım umarım yeterince açıklayıcı olmuştur…
-
Öncelikle objemizin içini ve dışını hiç pürüz kalmayacak şekilde zımparalıyoruz ama bu işi balkonunuzda yada bahçenizde yani açık havada yapmanızı öneririm çünkü çok toz oluyor.
-
Biraz nemli bir bezle tozunu alıyoruz yalnız ıslak olmasın tozlar bulaşıyor kuruya yakın nemlilikte olmalı. Objemiz temizlendikten sonra eski gazetemizi masamıza serip istedigimiz rengimizi seçip nemli zemin fırçamızla bir kat boyuyoruz ve açık havada kurutuyoruz. Ben renk olarak gül agacı rengini seçtim nosu (cadence gül agacı 1256). Kuruduktan sonra bir kere daha hafifçe zımparalayıp tozunu alıyoruz, sonra tekrar gül agacı rengine boyuyor ve tekrar kurutuyoruz. Boyalarımızı ilk kullanımda önce mutlaka çalkalamayı unutmuyoruz.
-
Sonra çagla yeşili (tex.co çagla yeşili 9027) alıyoruz boyamızı kullanmadan önce bir kaç saniye çalkalıyoruz pilastik tabagımıza bir-iki sıkımlık döküyoruz. Daha koyu olması için bi damla siyah (tex.co 9019) karıştrdım. Sonra hemen yanına bi parça daha çagla yeşili döktüm onunda rengini açmak için bir parça sarı (cadence 7360 g.sarı) ve beyaz (cadence 0001) karıştırdım.
-
Gördünüz gibi açıklı koyulu iki renk elde dilmiş oluyor. Daha sonra resimde gördügünüz 3 adet tampon fırçamızın orta boyunu suya batırıyoruz fazla suyu alması için deniz süngerine bastırıp nemli kalmasını saglıyoruz. (Tampon fırçalar 3 boyu paket halinde eminönünde yada hobi marketlerde satılıyor) fiyatı çok uygun.
-
Tampon fırçamıza biraz açık renkten birazda koyu rengimizden alıp isterseniz sarı renktende alabilirsiniz 10. resimde görüldügü gibi renkleri gazetemizin bir köşesinde yada bu resimdeki gibi başka bir kagıtta birbirine karışmasını ve fırçanın boyayı emmesini saglıyoruz. Hemde biraz pratik yapmış oluyoruz kağımızda
-
Fırçamızı objemize aman yalnış bişey yaparım diye hiç düşünmeden, korkmadan tım tım tım vuruyoruz
bittikçe tekrar boya alıp karıştırıp tekrar tım tıma devam ediyoruz
Öyle basit ve eglenceli ki siz yeter ki elinizi korkak alıştırmayın. İsterseniz dedigim dibi bi kagıtta pratik yapabilirsiniz. -
Daha sonra ince uçlu bi fırçayı sarı rengimize batırıp çiçegimizin göbegini yapıyoruz. En ufak boydaki tampon fırçamızı islatıp süngerimizde (peçete veya bezde olabilir) suyunu çektirip, beyaz boyamıza batırıyoruz. Sarı göbegin etrafına gelişi güzel 4-5 yaprak yapıp (bir iki sefer aynı yere fırçayı tım tımlayarak) papatyamızı oluşturuyoruz. İsterseniz bu işlemide başka bir kagıt üzerinde pratik yapabilirsiniz.
-
İşte ben birkaç papatyayı gelişi güzel aralıklar ve boylarla yaptım bile. Diyelim ki yalnış yaptınız hemen ıslak mendilinizle çok aşırı bastırmadan hatalarınızı silebilirsiniz. çok basit çıkıyor.
-
Beyaz boyamızın fırçaya yedirilme işlemi.
-
Yeşil boyamızın fırçayla kaynaşıp arkadaşlık kurma işlemi
-
Posta kutumuzun alt kısmına ve yanlarınada tamponlama işlemimiz yapılıyor. Ben tokmak kısmınada papatya ekledim.
-
Sap kısmını isterseniz fırçanızla ve yeşil boyanızla yapabilirsiniz ama biraz kabartılı olması için ben gümüş renk boyutlu boncuk boya kullandım (scribbles 3 d paint ırıdescent silver).
-
Her markanın boyutlu boncuk boyası var. Damlatıgınız andan itibaren yayılmadan donmaya başlıyor ve o şekilde kalıyor.
-
İnce uçlu fırçamızla çimenleri yaptım. Onuda fırçamızı yine nemlendirip koyu yeşil yaptıgımız boyamıza batırıyoruz ve aşagıdan yıkarıya çizik atar gibi yapıyoruz. Şimdi bakıyorumda çimenlerimiz biraz daha canlı bi renkte ve kalınlıkta olsaydı diyorum ama neyse oldu artık
-
Yine boyutlu boyamızla posta kutumuzun girintili kısımlarına ufak noktacıklar koydum.
-
Girintileri takip ediyoruz
yalnız bunları yaparken posta kutumuzu nerden tutacagımıza dikkat edelim çünkü kurumamış kısımlar olabilir elleriniz boyanabilir en kötüsüde desenler bozulabilir. Ellerdeki boyalar suyla basit bişekilde çıkıyorda desen bozulduysa dikkatlice ıslak mendille silip tekrar yapmak zaman alıyor. Tutarken dikkat etmekte fayda var. -
Filmin tüm kahramanlarıyla bi resim çekeyim dedim sonra o yeşillikler ne kadar boş olmuş hiç olmudu şimdi dedim.
-
Yine aldım elime sazımı misali
aldım elime fırçayı. Gördügünüz gibi ince uçlu fırçamla noktalama işaretleriyle papatyalar kondurdum. -
Yaptıgım yanlışları tampon fırçamla kapadım
-
İŞTE MUTLU SON… YUPPPPİ, OLLLEEEYYY, YA-BA-DA-DUUUUU…
Evet bitti neyazık ki sadece vernikleme işlemi kaldı, bu işten önce posta kutumuz 24 saat kurumalı o nedenle burada gösteremedim. Yarı mat sprey vernik işimiz görür. Ama sprey vernikler çok kokulu oldugu için mutlaka açık havada yapılmalı ve objenin vernigi kuruyana kadar eve alınmamalı :))
Eğer siz de Nur Hanım’ın diğer çalışmalarını incelemek isterseniz sizi bloğunda bekliyor olacak. Kendisinin blog adresi http://goznurumuz.blogspot.com . Sizler adına bu paylaşımı için Nur Hanım’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Diğer faydalı yazılarımızda buluşmak dileğiyle.
Siz de bloğunuzun veya yaptıklarınızın Hobilendik.com sitemizde ücretsiz olarak yayınlanmasını ve tanıtılmasını istiyorsanız, lütfen bu yazımızı okuyun: Hobilendik’de Bloğunuz veya Siteniz Nasıl Yayınlanır?
Konu ile ilgili diğer yazılarımız.
Tags: Ahşap Boyama, Ahşap Boyama Teknikleri, Ahşapdan Posta Kutusu Yapımı, Blog Tanıtımları, Blogcu Tanıtımları, Blogspot Tanıtmları, Elişi Örnekleri, Hobi Blogları


October 5th, 2008 at 8:36 pm
Anlatım süper. Obje daha süper. Ellerine yüreğine sağlık.
Sevgiler,
Berrince
October 18th, 2008 at 5:22 pm
çok güzel olmuş elinize sağlık sayenizde tampon fırça ile çim ve papatya yapmayı öğrendim sevgiler