Kalp Atış Hızı Monitörü ve Koşu Saati
Kalp atış hızı monitörü ile koşu saati arasındaki fark, oldukça tek taraflı bir rekabet gibi görünebilir. Biri size çok sayıda ölçüm sağlayabilir ve ayrıca WhatsApp mesajlarını ne zaman aldığınızı size söyleyebilir. Diğeri, ortasında bir parça plastik olan, bir tür tıbbi cihaz gibi üst gövdenizin etrafına takmanız gereken hüzünlü küçük bir kayış.
Ancak egzersiz sırasında nabzınızı göğsünüzden izlemek için söylenecek çok şey var. Başlangıç için, herhangi bir doktorun size söyleyeceği gibi, göğsünüz kalbinizin olduğu yerdir.
Antrenman sırasında nabzı ölçebilen bir cihaz takmak, uzun vadede performansı artırmanıza yardımcı olabilir ve ciddi bir sporcuysanız, ne tür bir spor giyilebilir giyeceğiniz arasındaki karar şuna bağlıdır: nabız monitörü ve koşu saati. Kalp atış hızını en doğru şekilde takip eden en iyi kalp atış hızı monitörünü mü yoksa bulabileceğiniz en iyi koşu saatini mi edinmeli ve çeşitli fitness özelliklerine erişmelisiniz?
Karar bu kadar basit olmayabilir ve bir kalp atış hızı monitörü mü yoksa koşu saati mi alacağınız sadece seçtiğiniz sporun ne olduğuna değil, aynı zamanda nasıl antrenman yaptığınıza ve daha iyi olmak için hangi verilere ihtiyacınız olduğuna da bağlıdır. Ayrıca her ikisini aynı anda kullanmak için bir argüman var, aşağıda ayrıntılı olarak tartışacağımız bir şey. En altta, bugün satın almak istemeniz durumunda, günümüzün en iyi kalp atış hızı monitörü ve koşu saati fırsatlarını da bulacaksınız.
İçindekiler
Kalp Atış Hızı Monitörü ve Koşu Saati: Bu Giyilebilir Cihazlar Nelerdir?
Koşu saatleri muhtemelen kalp atış hızı monitörlerinden biraz daha iyi bilinir, ancak çoğu insanın ikisi arasındaki farkı anlayabildiğinden oldukça eminiz. Sadece özetlemek için:
Kalp atış hızı monitörleri genellikle iki farklı kategoriye ayrılır: EKG ölçen göğüs çevresine takılan verici tipi kayışlar veya vücudun başka bir yerine takılabilen optik kalp atış hızı sensörleri, örneğin kol, şakak vb. Kalp atış hızı kayışlarında genellikle ekran veya gösterge bulunmaz. birçok farklı sensör ve temel olarak kalp atış hızını mümkün olduğunca doğru bir şekilde ölçmeye odaklanır. Verici tipi kalp atış hızı kayışına bir örnek, Wahoo Tickr X ve optik sensör tipi Polar Verity Sense’dir. Ana kalp atış hızı monitörü markaları Garmin, Polar, Wahoo ve MyZone’dur.
Koşu saatleri – günümüzde genellikle çoklu spor saatleri olarak adlandırılır – ayrıca kalp atış hızı sensörlerine (optik çeşitlilik) ve ayrıca GPS, ABC sensörleri, sıcaklık sensörleri vb. gibi milyonlarca sensöre ve çipe sahiptir. Saatler, müzik depolama, akıllı bildirimler, eğitim yardımı, koçluk desteği ve çok daha fazlasını içerebilen çok daha fazla özelliğe sahip olma eğilimindedir. Koşu saatlerinde neredeyse her zaman ölçümleri gerçek zamanlı olarak gösteren bir ekran bulunur.
Garmin Forerunner 945, Polar Vantage V2 ve Coros Pace 2 dahil olmak üzere birçok harika koşu saati var. Ana koşu saati markaları Garmin, Polar, Suunto, Coros ve bir dereceye kadar Fitbit’tir.
Kalp Atış Hızı Monitörü ve Koşu Saati: Özellikler
Kalp atış hızı monitörleri basit cihazlardır: genellikle yalnızca kalp atış hızını ölçerler. Pekala, çoğu birinci sınıf kalp atış hızı kayışı aynı zamanda belirli koşu dinamiklerini ölçtüğü ve koşu saatlerinde mevcut olan bazı testleri gerçekleştirmek için gerekli bir araç olduğu için bu tamamen doğru değil. Garmin HRM-Pro, dikey salınım, yerle temas süresi, adım uzunluğu ve dikey oran gibi gelişmiş koşu ölçümlerini ölçebilirken, Polar H10, yüksek kaliteli Polar saatlerinde bulunan Polar Ortostatik Testi gerçekleştirmek için gereklidir.
Öte yandan, koşu saatleri çoğu akıllı telefondan daha fazla özelliğe sahiptir (burada biraz abartmış olabilir). Bu spor giyilebilir cihazlar, kalp atış hızını ölçmenin yanı sıra konum (yani GPS), uyku, solunum, kan oksijen seviyeleri ve çok daha fazlasını takip etme yeteneğine de sahiptir. Birinci sınıf koşu saatleri, bir akıllı saatten beklediğiniz tüm özelliklere de sahiptir: müzik depolama ve/veya bilekte kontrol, akıllı bildirimler, hava durumu güncellemeleri, takvim işlevi, Bluetooth ve ANT+ bağlantısı vb.
Koşu saatleri, enerji ve stres izleme, EKG ölçümleri ve solunum anomalisi algılama dahil olmak üzere yalnızca bu tür giyilebilir cihazlarda (ve bazen fitness takipçilerinde) bulunabilen birkaç özel özelliğe sahiptir. Koşu saatlerinde bazen gemide koşu koçluğu ve kurtarma danışmanı özellikleri de bulunur.
Kalp Atış Hızı Monitörü ve Koşu Saati: Kullanım Kolaylığı
Kalp atış hızı monitörlerinin basitliği göz önüne alındığında, bunları kullanmak çok kolaydır. Çoğu zaman cihazda herhangi bir düğme de yoktur: tek yapmanız gereken onu göğsünüze sarmak ve kullanıma hazırdır. Bazı kalp atış hızı kayışları antrenmanları saklamak için belleğe sahip olsa da, insanlar antrenmanları doğrudan eşlik eden uygulamalara kaydetmek için genellikle kayışları kullanır: Garmin Connect, Wahoo App, Polar Beat veya Polar Flow. Diğer bir seçenek de, kalp atış hızı okumasını iyileştirmek için kalp atış hızı kayışlarının koşu saatlerinde kullanılmasıdır (bununla ilgili daha fazla bilgi daha sonra).
İnsanlar, özellikle bu giyilebilir cihazların sunduğu akıllı özellikler göz önüne alındığında, koşmuyorken veya bisiklete binmiyorken bile sıklıkla koşu saatleri takma eğilimindedir. Koşu saati ile bir antrenmana başlamak, özellikle navigasyon şemasına alıştıktan sonra zor değildir ancak her antrenman için parametreleri ve sensörleri özelleştirebildiğiniz için, koşu saati ile antrenman yapmak, koşu saati ile çalışmaktan daha hantal sayılabilir. kalp atışı ekranı.
Bazı Garmin saatleri, acemi kullanıcıların kafasını karıştırabilecek çok fazla seçeneğe sahip olmakla ünlüdür. Garmin Fenix 6 Pro, turbo eğitmenler için özel desteğe sahipken, Garmin Enduro, VO2 max hesaplanırken yüksekliği hesaba katan ‘3D Hız ve Mesafe’ adlı bir özelliğe sahiptir. Tanımadığı bir sporcu için, bir koşu saatindeki tüm farklı seçenekleri anlamlandırmak kafa karıştırıcı olabilir.
Kalp Atış Hızı Monitörü ve Koşu Saati: Doğruluk
Kalp atış hızı ölçümü söz konusu olduğunda, hiçbir şey elektrot pedi/verici tipi kalp atış hızı monitörlerini gerçekten geçemez. Sensörün bağlantı noktaları cilt üzerinde olduğu sürece, yaptığınız fiziksel aktiviteden bağımsız olarak kalp atış hızını doğru bir şekilde ölçecektir. Kalp atış hızı izleme kayışları bileğe takılmadığından, bu onları, özellikle kettlebells kullanırken, şiddetli direnç antrenmanları sırasında kalp atış hızını ölçmek için en iyi araç haline getirir.
Koşu saatleri, ‘her şeyin krikosu, hiçbirinin ustası’ tarzı bir doğruluk sunar. Kalp atış hızını nispeten doğru bir şekilde ölçerler – zaten modern saatler, özellikle daha yüksek kalp atış hızı bölgelerinde – ayrıca yükseklik, hız, sıcaklık ve en önemlisi konumu ölçerler. İyi bir akıllı saat tüm bunları büyük bir doğrulukla ölçebilmelidir, ancak saati bileğinize taktığınız için kalp atış hızı ölçümleri her zaman saatin bileğinize nasıl oturduğuna, sensörlerin ne kadar temiz olduğuna, okumaları ne kadar saçın engellediğine bağlı olacaktır. vb, cilt tonundan ve terden bahsetmiyorum bile.
Premium koşu saatleri yanlış değildir, uzun bir atışla, kalp atış hızı monitörleri kadar güvenilir değillerdir. Şirketler giderek daha fazla yazılım güncellemesi yayınladıkça ve sensör teknolojisinin gelişmesi sayesinde hata payı küçülüyor. Optik bir kalp atış hızı sensöründen elde edilen okumalar çoğu zaman bir kalp atış hızı kayışından elde edilenlerle neredeyse aynıdır, ancak mümkün olduğunca sık en iyi okumaları almak istiyorsanız, bir kalp atış hızı kayışı kullanmanız daha iyi olur.