Teknoloji

Kaçınılması Gereken 8 Bulaşık Makinesi Hatası

Bulaşık makinesini yanlış kullanmayı bırakın ve daha doğru bir yerleştirmeyle tasarrufa başlayın. Ancak hepimizin farkında bile olmadan yaptığımız birçok bulaşık makinesi hatası var ve işte bu kılavuz burada devreye giriyor.

Bulaşık makineleri birçok hanenin nimetidir, bulaşık yıkama işlerimizi hallederek bize zaman ve emek tasarrufu sağlar. Çoğu mutfak aleti gibi, en iyi bulaşık makinelerinin de uygun şekilde kullanılması ve bakımının yapılması ve uzun vadede en iyi sonucu alabilmesi için çok fazla TLC verilmesi gerekir.

Ancak, kötü temizleme alışkanlıklarımız ve yanlış kullanımımız genellikle genel performansı ve bulaşık makinesinin çalışma şeklini etkileyebilir. Yanlış deterjan kullanmaktan ve bulaşıkları ön durulamaktan bulaşık makinenizi doğru şekilde doldurmamaya kadar hepimiz bu şaşırtıcı hataları yapmaktan suçluyuz. Belki de en temel hata bulaşık makinenizi yanlış doldurmaktır – tıpkı bulaşık makinenizi nasıl dolduracağınıza dair bir kılavuzumuz da var. doğru şekilde, sonra.

Tabaklarınızın veya çatal bıçaklarınızın neden lekesiz çıkmadığını veya bardakların göze hoş gelmeyen çizgiler olduğunu merak ediyorsanız, nedenleri bunlar olabilir. İşte en sık yaptığımız bulaşık makinesi hatalarından bazıları ve bunlardan nasıl kaçınılacağı!

1. Ekstra Deterjan Ekleme

Çok kirli bulaşıklar için mantıklı görünse de, daha fazla deterjan eklemek tabaklarınızı daha temiz tutmaz. Aslında, tüm yapacağı, bulaşık makinesi yükünün tamamında daha sonra başka bir yıkama döngüsüne ihtiyaç duyacak sabunlu bir kalıntı bırakmaktır. Bulaşık makineniz belirli bir miktarda deterjanla çalışacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle fazlalık suda düzgün şekilde çözülmez ve bir köpük denizi oluşturmaz. Aynısı, bulaşık makinenizde asla kullanmamanız gereken bulaşık deterjanı gibi yanlış türde deterjan kullanımı için de geçerlidir.

2. Kirli bulaşıkları Ön Durulama

Başka bir yanlış anlama ise bulaşık makinesini doldurmadan önce bulaşıkları lavaboda durulamanın onları daha temiz yapacağıdır. Ancak uzmanlar bunun tam tersi olduğunu söylüyor. Deterjanın daha verimli bir şekilde temizlenmesi için bulaşıkların aslında kirli olması gerekir. Bunun nedeni, deterjanımızdaki enzimlerin gıda parçacıklarına yapışarak çalışması ve toplanacak hiçbir şey olmadan tam bir temizlik sağlamamasıdır. Yani bulaşıklar ne kadar kirliyse o kadar iyi! Ek olarak, günümüzde çoğu bulaşık makinesi, yükün ne kadar kirli olduğunu belirleyen sensörlere sahiptir ve buna göre sıcaklığı ve döngüyü ayarlayacaktır.

bulaşık makinesi nasıl kullanılmalı
bulaşık makinesi

3. Bulaşık Makinesini Aşırı Doldurmak

Kendimize zamandan ve enerjiden tasarruf etmek istesek de, her şeyi bir anda bulaşık makinesine tıkmak etkili olmaz.. Bulaşıklarımızı aşırı doldurursak, yuva yapacaklar ve sabun ve suyun her yüzeye düzgün bir şekilde ulaşmasını/kapamasını engelleyecektir. Kapsamlı bir temizlik sağlamak için bulaşıklarınızı ve eşyalarınızı boşaltın.

4. Veya bulaşık Makinesini Doldurmamak

Yıkanacak sadece bir avuç eşyanız varsa, tam bir yıkama döngüsüne girmenin bir anlamı yoktur. Bu sadece su ve enerji tüketimi kaybı değil, aynı zamanda kısmi bir yük bulaşıkların birbirine çarparak kırılma riskini de beraberinde getirir. Dolu bir yük alana kadar beklemek veya daha iyisi, lavaboda eski güzel el yıkamaya kadar beklemek her zaman daha uygundur!

5. Bulaşık Makinesini Tamamen Yanlış Doldurmak

Basit bir iş gibi görünebilir ancak bulaşık makinesini yanlış doldurmak genel temizlik performansını etkileyebilir. Üst rafa (bardaklar, kupalar, daha küçük eşyalar) ve alt rafa (tabaklar, tencereler, tavalar, daha büyük eşyalar, çatal bıçak sepeti) hangi eşyaların yerleştirilmesi gerektiğini bildiğinizden emin olun. Yemek tabaklarını merkeze bakacak şekilde yerleştirin ve eşyaların birbirine girmesine izin vermeyin, aksi takdirde sabunlu ve su püskürtme jetleri inatçı kir veya yağa ulaşmaz.

6. Filtreyi Temizlemeyi Unutun

Çoğumuz filtreyi temizlemeyi ihmal ederiz ama bu oldukça basit bir iştir. Ayda en az bir kez temizlemezseniz, bulaşıklarınıza yapışmış yiyecekler ve buğulu bardaklarla karşılaşacaksınız. Genellikle alt püskürtme kolunun altında bulunan filtrenin kilidini açın ve sıcak su altında hızlı bir şekilde durulayın. Yiyecek parçacıklarını gevşetmek için filtreyi birkaç dakika ılık sabunlu suya batırın ve küçük bir kıllı fırça ile ağ elek ve plastik çerçeveye sıkışmış parçacıkları veya yağı ovalayın. İyice durulayın ve yerine sabitleyin.

Bulaşık makinenizin filtresini bulamıyorsanız, her şeyin nerede olduğunu öğrenmek için kullanım kılavuzunuza bakın.

7. Bulaşık Makinesinde Yıkanabilir Olmayan Eşyaları Bulaşık Makinesine Koymak

Her şeyin bulaşık makinesinde yıkanabileceğini varsaymak güvenli görünüyor, ancak bazı eşyalar asla koyulmamalıdır. Seramik, çini veya altın işlemeli bulaşıklar gibi kırılgan eşyalar kırılmaya meyillidir. Paslanmayı veya hasarı önlemek için alüminyum, bakır veya yapışmaz kaplar asla bulaşık makinesine konulmamalıdır. Ve tüm ahşap kaplar, doğrama tahtaları ve hatta bazı mutfak bıçakları lavaboda elde yıkanmalıdır. Ürünü yerleştirmeden önce her zaman “bulaşık makinesinde yıkanabilir” olup olmadığını kontrol etmek çok önemlidir.

8. Püskürtücüyü Bloke Etme

Püskürtücü ve su jetleri, bulaşık makinesinin içindeki her köşeye ulaşmak için gerekli parçalardır. Karıştırma kaplarının veya daha büyük parçaların püskürtme yönünü engellediği tam bir yükünüz varsa, bu, temizleme performansını büyük ölçüde etkiler. Bir döngüye başlamadan önce, püskürtme kolunu hiçbir şeyin engellemediğinden emin olun. Bu durumda, daha büyük eşyaları elde yıkamak faydalı olabilir.

Her zaman üst raf yerine alt rafı boşaltın. Bunun nedeni, hafif eşyaların bulunduğu üst rafın genellikle güçlü su jetleri tarafından devrilmesidir. Bazen, çıkarıldıktan sonra alt rafa rahatsız edici bir şekilde sıçrayan su biriktirirler. Bu nedenle, ıslak bulaşıkları elle kuruturken size zaman kazandırmak için önce alt raf!

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı