Teknoloji

RPA Nedir? Robotik Otomasyon Nedir? 

Son zamanlarda sıkça adını duyduğumuz, pek çok kişinin kafasında farklı konseptler canlanmasına neden olan RPA diğer adıyla robotik otomasyon nedir? Bu yeni teknolojinin kullanım alanları nelerdir? Gibi soruları cevapladığımız bu yazıyı umarız beğenirsiniz.  

Çalışanların gün içerisinde birçok görev tamamlamaları gerektiğini düşünecek olursak, içlerinden en çok vakit alan ve keyif vermeyen işin sürekli tekrar eden kopyala yapıştır haftalık raporlar olduğunu söylemek mümkün. Aynı işlemi tekrar tekrar yaparken bu raporları sürekli doldurmanın gerekliliği hem çalışanı sıkıyor hem de oldukça vakit alan bir süreç olduğunda iş yükünü arttırıyor. İşte tam da bu noktada RPA yani Robotik Süreç Otomasyonunun işlerimizi kolaylaştırmak için devreye girebileceğini söylemek mümkün. Bu noktada süreç otomasyonu nedir? Ya da bu robot nasıl otomatik olarak bu işleri tamamlıyor diye düşünebilirsiniz. Bu soruların cevaplarını yazıda bulmanız mümkün.  

RPA (Robotik Süreç Otomasyonu) Nedir? 

Robotik süreç otomasyonu, metaforik yazılım robotlarına veya yapay zekaya ve dijital işçilere dayalı bir iş süreci otomasyon teknolojisi biçimidir. Bazen yazılım robotları olarak da tanımlanabilir. Son 20 yıldır gelişimini gösteren bu konsept, ülkemizde ve dünyada dijital dönüşümle daha büyük işler başarmak isteyen şirketlerin ilgisini çekmekte. Günlük işlerde manuel olarak gerçekleştirdiğimiz tekrar eden her döngüsel işin RPA ile otomatikleştirilebildiğini düşünecek olursak şirketler için bu sistemi kullanmak hem iş gücünü daha değerli yerlere aktarabilmeyi hem hatayı minimuma indirebilmeyi sağlıyor. 

RPA Hangi Sektörlerde Kullanılabilir? 

RPA’in çalışma mekanizması hoşunuza gittiyse fakat sizin sektörünüzde kullanılıp kullanılamayacağından emin değilseniz aşağıdaki örnekler size güzel bir yol gösterici olabilir: 

Sağlık hizmetlerinde 

Hasta kayıtları oluşturma, müşteri desteği verme, faturalandırma, hasta bilgilerini tutma ve gerekli haftalık, aylık, yıllık raporları oluşturma. 

Müşteri hizmetlerinde 

E-imzaların doğrulanması, müşterinin talep ettiği dokümanların sisteme girilmesi, taranan belgelerin yüklenmesi. 

Finansal hizmetlerde 

Döviz ödemeleri, hesap açılışları ve kapanışları, denetim taleplerini yönetme, sigorta taleplerini işleme koyma.  

Sigorta hizmetlerinde 

Müşterilerin sigorta bitiş tarihleri hakkında süreç takibi yapma, manuel veri girişleri ve poliçe gibi pdf dokümanlarındaki verilerin taranıp sisteme girişinin sağlanması. 

rpa nedir robotik otomasyon ve süreç otomasyonu
Robotik Süreç Otomasyonu

RPA’in Faydaları Nelerdir? 

Kullanım Kolaylığı 

Diğer kodlama dillerinde olduğu gibi kodlama yapmanızın gerekmediği, kolay arayüzü ve ekle bırak kullanım şekliyle size yardımcı olur, ihtiyacınıza göre ürünleştirme yapıldığında da işlerinizde kolay kullanım sağlar.  

Verimlilik 

Öncesinde günler süren, yüksek iş gücü gerektiren, tekrara düşen işlerinizi RPA sayesinde dakikalar içinde halledebilir ve kolaylıkla yönetimini sağlayabilirsiniz.  

Ölçeklendirilebilirlik 

İhtiyacınıza göre oluşturduğunuz kullanım alanlarına göre robotunuz da işinizin gerekliliğine göre büyütebilirsiniz. Örneğin öncesinde sadece bir departman için gerekli olan bir işi robotta yapacağınız değişiklikler ile kolaylıkla kullanım alanı ihtiyacınıza göre değiştirebilirsiniz.  

Doğruluk 

RPA ile ürününüzü geliştirdikten sonra devam eden işlerinizde insanların yaptığı gibi iş akışında hatalar görmeniz mümkün değildir. RPA robotunun uygulanması aşamasına geçildikten sonra son tarihlerin kaçırılması, belgelerde yanlışlık yapılması gibi konularda endişe duymanıza gerek yoktur.  

Daha birçok faydası olan RPA robotlarını kısaca tanımlayacak olursak işlerinizi kolaylaştıracak bir dijital robot asistan olduğunu söyleyebiliriz. 

 GenRPA de bu alanda farklı sektörlere hizmet verebilen, rutin işlerinizde size yardımcı olacak robotların düzenli çalışmasını sağlayabilecek ürünler geliştiren başarılı bir hizmet sağlayıcı olduğunu söylemek mümkün. Siz de GenRPA ürünleri hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz GenRPA danışmanları ile iletişime geçebilirsiniz. 

Umarız bu yazı sizler için faydalı olmuştur. Robotik otomasyon hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. 😊 

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı